Een gezonde geest in een gezond lichaam

Date: Thursday 27 June, 2019
pc software cleaning

Hou je game pc ook mentaal proper

Waarom moet je jouw pc af en toe opschonen?

In deze blog gaan we aandacht besteden aan de interne werking van je pc. Dat je een game pc fysiek proper moet houden (hoe je dat doet, lees je in deze blog), dat spreekt voor zich, maar ook op vlak van software moet je af en toe de borstel eens bovenhalen. Hoe meer je je pc gebruikt, hoe vaker je hem trouwens moet schoonmaken. Een volle harde schijf zorgt immers voor een tragere pc en daarnaast kunnen er ook enkele andere problemen opduiken als je niet af en toe je software aanpakt. Windows 10 heeft gelukkig al enkele middelen ingebouwd om je pc schoon te maken. Het is dan ook niet slecht om een paar keer per jaar de tijd te nemen om die hulpmiddelen te gebruiken en je game pc weer in vorm te brengen.

Hou je game pc ook mentaal proper

Waarom moet je jouw pc af en toe opschonen?

In deze blog gaan we aandacht besteden aan de interne werking van je pc. Dat je een game pc fysiek proper moet houden (hoe je dat doet, lees je in deze blog), dat spreekt voor zich, maar ook op vlak van software moet je af en toe de borstel eens bovenhalen. Hoe meer je je pc gebruikt, hoe vaker je hem trouwens moet schoonmaken. Een volle harde schijf zorgt immers voor een tragere pc en daarnaast kunnen er ook enkele andere problemen opduiken als je niet af en toe je software aanpakt. Windows 10 heeft gelukkig al enkele middelen ingebouwd om je pc schoon te maken. Het is dan ook niet slecht om een paar keer per jaar de tijd te nemen om die hulpmiddelen te gebruiken en je game pc weer in vorm te brengen. stap1: ongebruikte programmas

Er zijn een aantal programma’s die standaard op je pc staan. Sommige zijn bijzonder handig, maar waarschijnlijk gebruik je ze niet allemaal en zou je er best een paar kunnen verwijderen. Je moet hier wel goed opletten dat je echt enkel de apps verwijderd die je zeker niet gebruikt. Als je een programma hebt verwijdert dat je nadien toch nog nodig hebt, dan kan je het natuurlijk altijd terug downloaden, maar je moet er dan wel rekening mee houden dat sommige apps plots betalend zullen zijn. Begin dus niet zomaar in het wilde weg programma’s te verwijderen, maar denk goed na over je keuzes.

Hoe verwijder je apps die je niet gebruikt:"

1. Klik op de startknop en ga naar Instellingen.
2. Klik dan Apps aan en dan kom je vanzelf op de categorie “apps en onderdelen”.
3. In de categorie “apps en onderdelen” vind je een lijst met alle apps die op jou pc staan. Hier moet je dus kiezen welke apps je in de toekomst wel of niet nodig zal hebben.
4. Om de apps te verwijderen klik je op de app die je wil verwijderen en klik je vervolgens op ‘verwijderen’.
5. Als je alles goed hebt gedaan, staat de app die je hebt verwijderd niet meer in de lijst.

Let op: verwijder geen programma’s waarvan je niet weet waarvoor ze dienen. Doe desnoods eerst wat opzoekwerk online om zeker te zijn.

Stap 2: je harde schijf opschonen:

Door het gebruiken van je pc wordt er op de achtergrond ook allerhande zaken opgeslagen. Als gebruiker heb je dat niet altijd door, maar het kan na verloop van tijd wel een flinke brok vormen. Dit kan er voor zorgen dat je pc trager wordt.

Hoe maak je je harde schijf schoon:"

1. Klik met je rechtermuisknop op de startknop en klik op verkenner.
2. De harde schijf bevindt zich onder ‘deze pc’. In de meeste gevallen zal dit de C-schijf zijn.
3. Klik met je rechtermuisknop op de schijf en klik dan op eigenschappen.
4. Vervolgens moet je op schrijfopruiming klikken, waarna de computer op zoek gaat naar bestanden die niet langer relevant zijn.
5. Er komt vervolgens een lijst in beeld met alle mogelijke bestanden die zonder problemen kunnen worden verwijderd. Je bepaalt zelf welke bestanden je wel of niet wil verwijderen.
6. Als je al het nodige hebt aangevinkt, klik je op OK en worden de bestanden verwijderd.

Stap 3: tijdelijke bestanden opschonen:

Wanneer je updates uitvoert voor programma’s op je pc, worden er steevast tijdelijke bestanden gecreëerd. Die zijn nodig voor de update, maar zijn nadien volkomen nutteloos. Vaak blijven ze toch achter op je harde schijf en kunnen ze heel wat plaats innemen.

Om de tijdelijke bestanden te verwijderen moet je volgende stappen volgen:

1. Klik op de startknop en ga naar instellingen.
2. Klik nu op systeem en ga daarna door naar opslag.
3. Duid vervolgens ‘deze pc’ aan en wacht even tot alles geladen is. Daarna klik je op tijdelijke bestanden.
4. Hier krijg je een hele lijst voorgeschoteld met tijdelijke bestanden die je kan verwijderen. Kies de bestanden die je wil verwijderen en klik daarna op verwijderen. Als je flink wat bestanden hebt aangeduid, kan het even duren voor de pc hiermee klaar is.

Stap 4: defragmenteren:

Alle programma’s en bestanden worden op je harde schijf opgeslagen. De pc zoekt zelf naar lege plaatsen op de harde schijf om die bestanden te plaatsen. Het probleem daarbij is dat de pc alles gewoon op de eerste de beste plaats neerplant, waardoor programma’s over veel lege plaatsen verspreid worden. Wanneer je dat programma opstart, moet je pc dus ook al die plaatsen gaan zoeken. Dit kan er voor zorgen dat het langer duurt om een programma op te starten. Dat probleem kan je oplossen door je harde schrijf te defragmenteren*.

*Defragmenteren kan niet met een SSD.

Om te defragmenteren volg je deze stappen:

1. Klik op het vergrootglas in je taakbalk.
2. Type dan ‘defragmenteren’.
3. Klik dan op ‘stations defragmenteren en optimaliseren’.
4. Nu opent er een lijst met alle harde schijven die verbonden zijn met de pc. Bij elke harde schijf staat ook bij hoelang het geleden is dat die geoptimaliseerd is en of er een optimalisatie nodig is.
5. Klik de schijf aan die je wil defragmenteren en klik vervolgens op optimaliseren. Afhankelijk van de grootte van je harde schijf zal je pc even nodig hebben om het programma uit te voeren.

Stap 5: uitschakelen van automatisch opstartende programmas:

Tijdens het opstarten van je pc starten ook allerlei programma’s automatisch mee op. In de meeste gevallen is dat echter niet nodig. Het is bijvoorbeeld vaak het geval dat alle game launchers meteen opstarten, terwijl je er vaak maar één of zelfs geen enkele meteen zal gebruiken. Windows moet veel moeite doen om al die programma’s tegelijk op te starten en dus kun je ze beter uitschakelen en enkel opstarten wanneer nodig.

Hoe schakel je automatisch opstartende programma’s uit?

1. Klik met de rechtermuisknop op de startknop.
2. Vervolgens klik je op taakbeheer en dan onderaan op ‘meer details’.
3. Klik nu vanboven op opstarten en dan krijg je een overzicht van alle programma’s die opstarten wanneer je de pc aan zet. Aan de status kan je zien of het in- of uitgeschakeld is. Om het automatisch opstarten uit te schakelen, klik je op het programma en dan onderaan op uitschakelen.

Let op: als je niet weet waar het programma voor dient, kun je daar het beste niks aan veranderen.

Als je al deze stappen hebt uitgevoerd, kan je eens een keertje je pc opnieuw opstarten om na te gaan of hij nu sneller werkt of niet. Hopelijk hebben deze tips wat seconden van de opstarttijd geschoren.

Article Statistics:
Viewed:7340