4 kabelmanagement tips

Banner: kabelmanagement

Kabelmanagement, het klinkt als iets ingewikkeld voor chique bedrijven, maar het is niet meer dan het goed beheren van de kabels die allemaal op en rond je bureau en computer slingeren. Het is ook iets dat door heel wat mensen gewoon genegeerd wordt, terwijl een goed kabelmanagement heel wat problemen kan oplossen. Daarom geven wij jou 4 kabelmanagement tips

Om te beginnen is het niet zo gezond om al je kabels zomaar in een kluwen rond te laten slingeren. Verschillende kabels bij elkaar trekt om te beginnen al een flinke hoeveelheid stof aan. Dat is niet allemaal lastig voor de allergiepatiënten, het kan ook nog eens brand veroorzaken. Daarnaast bestaat de kans dat er af en toe eens iemand struikelt of blijft hangen aan een kabel, en voor je het weet ligt er een monitor of toetsenbord tegen de grond.

Tot slot heeft het ook gewoon een mooiere uitstraling wanneer je kabels allemaal mooi zijn weggewerkt. Dat geldt niet alleen op je werk, maar ook thuis. Gamen is toch ook een stuk eenvoudiger als je niet gehinderd wordt door een hoop kabels. Wil je meer tips over hoe je jou gaming setup mooier maakt lees dan onze blog.

Hoe werk ik mijn kabels weg?

Stekkerdoos

Een stekkerdoos is voor veel mensen het beginpunt van alle kabelmanagement, dus moet je die op een goede manier wegwerken. Er zijn tegenwoordig al bureaus waar stekkerdozen in verwerkt zijn, maar als je gewoon een losse stekkerdoos hebt, dan heb je een aantal opties. Je kan een plek zoeken waar die goed verstopt zit, maar dan bestaat natuurlijk de kans dat ze nog verschuift. Daarom is het beter om de stekkerdoos ergens vast te vijzen. Dat kan tegen je bureau, maar ook tegen de muur of tegen een kast die in de buurt staat. Hou vooral in rekening dat er heel wat kabels die richting zullen uitgaan en de stekkerdoos dus gemakkelijk bereikbaar, maar toch een beetje uit het zicht moet zijn.

Kabeldoorvoerpunt

Heel wat bureaus hebben tegenwoordig een kabeldoorvoerpunt, wat eigenlijk gewoon een gat in je bureau is waar alle kabels doorheen lopen. Het is de handigste manier om alle kabels naar een punt te sturen vanop je bureau. Heeft je bureau geen kabeldoorvoerpunt, dan kan je in de winkel vragen of ze dat kunnen toevoegen en als je een beetje handig bent, dan kan je het altijd zelf maken. Is dat allemaal geen optie, dan zal je het op een andere manier moeten oplossen.

Kabelbinders/sleeves

De gemakkelijkste manier is om kabels samen te brengen met kabelbinders of kabelsleeves. Kabelbinders heb je in verschillende vormen. De meeste eenvoudige zijn van plastic, maar kan je ook maar een keer gebruiken. Je hebt er ook met velcro, die je kan verplaatsen. De plastic kabelbinders zijn wel steviger en dus een betere optie wanneer je niet van plan bent nog iets aan je kabelmanagement te veranderen.

Sleeves zijn dan weer een soort sokken die rond een aantal kabels kunnen worden aangebracht, om ze mooi samen te houden. Ze hebben bovendien een ritssluiting of een andere gemakkelijke manier om de kabels er uit te halen of om nog andere kabels toe te voegen.

Onder het bureau

Als je kabels ook nog onder het bureau wil laten lopen – bijvoorbeeld omdat je stekkerdoos aan de andere kant van je monitor of pc staat – dan heb je kabelhouders nodig onder je bureau. Die heb je in verschillende vormen en zorgen er voor dat de kabels niet zomaar wat zweven en strak tegen het bureau worden gehouden. Je kan ook kiezen voor een kabelgoot, waarin alle kabels los liggen. Het is de eenvoudigste manier, maar het is niet altijd mogelijk om onder een bureau ook nog een kabelgoot te hangen.