7 belangrijke punten bij het kopen van je game pc

PC BUYERS'S GUIDE

Een nieuwe game pc kopen, als gamer is het niet altijd een eenvoudige zaak. Niet iedereen heeft de kennis om zelf iets in elkaar te steken of om de juiste onderdelen uit te kiezen. Daarom dat we je met deze gids alvast op weg willen helpen met enkele basistips voor het kiezen van jouw ultieme game pc.

Prebuild of zelf bouwen?

Wie zelf geen pc kan of wil bouwen, kan er natuurlijk altijd voor kiezen om een prebuild game pc te kopen. Dat heeft een aantal voordelen, maar natuurlijk zijn er ook nadelen aan verbonden.

Voordelen:

 • Zekerheid van werkend product
 • Goed kabelmanagement
 • Meestal kleiner formaat
 • Makkelijker voor mensen met weinig technische kennis
 • Minder afhankelijk van schommelende GPU-prijzen

Nadelen:

 • Hardware soms van mindere kwaliteit of niet modulair
 • Vaak hardware specifiek voor het merk/model
 • Minder future proof, omdat je elementen minder eenvoudig kan vervangen (onder andere vanwege garantie)
 • Alles samen vaak iets duurder

* de nadelen van een prebuild game pc zijn de voorbije jaren wel een stuk kleiner geworden. Zo mag je bij enkele merken, zoals MSI en Acer, de case gewoon openen en zelf upgrades uitvoeren met nieuwe componenten, zonder dat je daarbij de garantie kwijtspeelt.

Welke case neem ik het beste?

De keuze voor een case is grotendeels een persoonlijke keuze. Je kiest dan ook best voor een case die je mooi vindt en die past in de ruimte waar de game pc zal worden gebruikt. Er zijn wel een aantal kleine zaken waar je rekening mee moet houden.

 • Formaat: als je kiest voor een kleine case, bekijk dan ook even welke componenten in de case passen. Het kan immers dat je jezelf beperkt op vlak van hardware wanneer je kiest voor een kleinere case.
 • Airflow: voor een game pc is de airflow bijzonder belangrijk. Je kan een case wel helemaal vol componenten steken, maar als die vervolgens geen lucht meer krijgen, dan zal je pc minder goed werken. Zoek dus zeker even online op hoe goed de airflow is bij de case die je voorkeur wegdraagt. Over het algemeen mag je rekenen: meer power = nood aan betere airflow = grotere case.
AIRFLOW IN EEN GAME PC CASE IS HEEL WEL BELANGRIJK;

Welke processor heb ik nodig?

Hier hangt de keuze heel hard af van wat je verwacht van je game pc en dan hebben we het voornamelijk over de games die je zal spelen.

 • Als gamer koos je vroeger best voor een Intel processor. Maar sinds de zomer van 2018 is AMD back in the game met hun Ryzen series.
 • Voor de meeste games heb je voldoende met een i5
 • Voor modernere games en zeker voor de grotere titels maak je best de stap naar een Intel i7 of zelfs een Intel i9 als je voor het beste van het beste wil gaan
 • Ook wanneer je wil streamen heb je nood aan een Intel i7 of een Intel i9

Niet iedereen speelt enkel games op zijn pc en dan zijn de processors van AMD Ryzen zeker niet te versmaden

 • De kwaliteit is de laatste jaren sterk verbeterd
 • AMD Ryzen is meestal ook een stuk goedkoper
 • De nieuwe generatie AMD Ryzen presteert ook beter in multi-threaded applicaties en is daarom handig voor workstations en mensen die willen streamen

Welke grafische kaart koop ik voor mijn game pc?

Een grafische kaart is misschien wel het belangrijkste onderdeel in een game pc. Zonder degelijke grafische kaart heb je geen goed beeld. Zo eenvoudig is het.

Als gamer kies je minimaal voor een AMD RX 570, Nvidia GeForce GTX 1060, Nvidia GeForce GTX 1070, AMD RX 580 of AMD RX 590. Deze mid-range kaarten zijn goed voor gaming in 1080p en zijn ook bruikbaar wanneer je een VR-headset wil gebruiken. Kies je voor een kaart van lagere kwaliteit, dan zal je sommige minder veeleisende games nog wel op lage settings kunnen spelen, maar zal je ook snel aan vervanging toe zijn.

Heb je wat meer geld te spenderen en wil je ook gewoon betere kwaliteit, dan ga je voor een Nvidia GeForce RTX 2060, AMD RX Vega 56, Nvidia GeForce GTX 1070Ti, AMD RX Vega 64, Nvidia GeForce GTX 1080, Nvidia GeForce GTX 1080Ti, Nvidia GeForce RTX 2080 of Titan XP. Je kan dan gamen in 1440p en je zal heel hoge refreshrates tot 240hz aankunnen. Ook voor VR is dit aangeraden.

De allerbeste kaarten momenteel op de markt, en natuurlijk ook meteen de duurste, zijn de Nvidia RTX 2080 Ti en de Nvidia Titan V. Die zijn geschikt voor 4K-gaming. De RTX-kaart ondersteunt bovendien raytracing en nieuwe AI-technologie.

Nog enkele belangrijke tips wanneer je een grafische kaart uitkiest:

 • Spendeer niet al je geld aan je GPU. Als de rest van je componenten van lager niveau zijn, zal je niet kunnen genieten van de kracht van je GPU
 • Hou rekening met je monitor. Het heeft weinig nut om kracht te hebben voor 4K wanneer je monitor dat niet aankan
 • Heb je een hoge refreshrate, dan zal je ook een sterke kaart nodig hebben

Hoeveel geheugen heb ik nodig?

Games vragen steeds meer RAM en dus kom je tegenwoordig niet meer weg met 4GB geheugen. 8GB is het minimum en eigenlijk kan je beter al voor 16GB gaan. Speel je grote en zware games, dan is zelfs 32GB niet te veel. Ook als je wil streamen, raden we aan om 32GB te nemen.

Kies je voor een AMD Ryzen, haal dan ook best high-speed memory in huis, aangezien die daar heel efficiënt gebruik van maakt. Uiteraard kies je nu het best voor DDR4 memory, maar met een AMD Ryzen raden we minstens een DDR4-3000MHz aan. Hoe hoger de snelheid, hoe beter. Voor een Intel-processor maakt het dan weer iets minder uit.

Hoeveel opslagruimte moet ik nemen?

Vroeger was het bepalen van de opslagruimte vrij simpel. Je koos voor een snelle HDD met veel capaciteit en je zat veilig. Tegenwoordig hebben de meeste game pc’s echter twee soorten ‘harde schijven’.

 • SSD: een SSD is best handig voor je games en je operating system. Daarbij kies je best voor een M.2 NVMe SSD, omdat die de hoogste snelheid haalt en dus ook sneller is dan SATA. Je SSD moet minstens 64GB groot zijn, maar wij raden zeker eentje van 250GB aan. Speel je veel verschillende games, dan heb je natuurlijk een grotere SSD nodig. Wil je dus een game pc kopen hou dan zeker rekening mee.
 • HDD: Je HDD gebruik je voor opslag van films, foto’s, stream recordings en meer. Ze kunnen ook handig zijn voor games die heel veel opslagruimte vragen of games waarbij performance niet meteen het allerbelangrijkste is.

Per GB is een HDD nog altijd een stuk goedkoper dan een SSD, dus hou daar rekening mee. Heb je veel opslagruimte nodig, kies dan voor een HDD. Ga je vooral voor snelheid, kies dan een SSD, maar weet dan dat je per GB dus een stuk duurder zal uitkomen.

IK WIL STREAMEN, WAT NU?

Ik wil streamen, wat nu?

We gaan een volgende keer uitgebreider uitleggen hoe je een streaming pc samenstelt, maar we willen toch nog even kort uitleggen hoe je dat kan aanpakken.

 • Met één pc: kies sowieso voor een i7 of i9. Daarnaast is ook een AMD Ryzen van de tweede generatie zeker niet te versmaden.
 • Met twee pc’s: hier combineer je de eigen game pc (die je samenstelt zoals je dat zelf wil) met een stream pc. Die laatste mag een low end GPU hebben, maar moet beschikken over een high end CPU, zoals een i7+ of een Ryzen 7 2XXX.