De beste gaming muis voor jou

Een game muis is een van de basisbehoeften van een gamer en eigenlijk iedereen die een computer gebruikt. Tegenwoordig zijn er echter zoveel verschillende soorten gaming muizen, dat het niet meer zo eenvoudig is om de juiste beslissing te maken. Verschillende type gamers hebben immers nood aan verschillende soorten muizen en dan spreken we nog niet over de verschillende grepen en de grootte van de hand. Met deze gids proberen we jullie nu toch een beetje op het goede pad te brengen.

Gaming muis kiezen.

De belangrijkste vraag die je jezelf eerst moet stellen is ‘wat voor type gamer ben ik?’. Speel je voornamelijk shooters of ben je een fervent MOBA-gamer? Het antwoord op die vraag zal immers al een belangrijke impact hebben op je gaming muis.

De drie belangrijkste categorieën die we hier gaan bespreken en die ook meteen een flink pak andere gamers omvatten zijn FPS, MOBA en MMORPG.

Wat is belangrijk voor de FPS-gamer?

Speel je vaak first-person shooters, dan is het eerste waar je op moet letten de sensor van de muis. Een goede sensor is immers de sleutel tot de perfecte headshot. Als een game muis te traag reageert of niet zoals je verwacht, dan is dat nefast voor je prestaties.

Daarnaast is ook de vorm van de game muis belangrijk. Vanwege de intensiteit van een FPS moet die perfect in de hand liggen. Je wil niet verkrampen tijdens een intens potje. Tot slot heeft een FPS-muis weinig nood aan een boel extra features. Ze klinken misschien wel cool, maar je gaat ze niet vaak gebruiken en de kans bestaat dat een hoop extra buttons zorgt voor een misclick die je de match kan kosten.

Welke gaming muis is aan te raden voor de FPS-gamer?

Er zijn een aantal types die bruikbaar zijn. Zo heeft Zowie verschillende series die perfect passen binnen de vereisten van een FPS-gamer, zoals de (Divina) EC Series, de FK Series en de Divina S Series. Ook de Glorious, de Razer Deathadder en de Logitech G703 Wireless zijn goede opties.

Wat is belangrijk voor de MMORPG-gamer?

Speel je vaak MMORPG, dan zal je regelmatig heel wat verschillende acties moeten kunnen uitvoeren en tijdens gevechten zal dat ook snel moeten gebeuren. Je zal dan ook een game muis nodig hebben met flink wat buttons, om te vermijden dat je door een boel menu’s moet worstelen of ingewikkelde acties op je toetsenbord moet uitvoeren.

Een macro-functionaliteit is ook onontbeerlijk. Die geeft je immers de mogelijkheid om zelf de eigenschappen van de muisknoppen te veranderen, zodat die bepaalde acties voor je in de game kan uitvoeren.

Onder andere de Corsair Scimitar en de Razer Naga Trinity voldoen volledig aan die vereisten en zijn een goede keuze voor de MMORPG-gamer.

Wat is belangrijk voor de MOBA-gamer?

Is je ‘game of choice’ een MOBA, dan zal je misschien denken dat net als bij de MMORPG je muis over flink wat knoppen moet beschikken, maar niets is minder waar. De echte pro’s kiezen voor eenvoud. Hoe eenvoudiger, hoe liever.

Een beperkt aantal knoppen is dus een pluspunt, maar die knoppen moeten dan ook wel van een goede kwaliteit zijn. Vandaar dat MOBA-gamers maar wat graag kiezen voor mechanische knoppen.

Muizen als de Steelseries Rival 110 of 310 en de Logitech G Pro Wireless zijn zeker niet te versmaden voor een fervent gamer van bijvoorbeeld League of Legends. De Razer Naga Trinity komt ook hier van pas.

Naast het type gamer dat je bent, zijn er nog een aantal zaken waar je op moet letten: je grip, de grootte van je hand en de coating.

De grip

De grip van een gaming muis is de manier waarop je als speler je hand legt en die wordt onderverdeel in drie: palm, claw en fingertip. Bij de palm-grip leg je de volledige hand, als het ware in rust op je muis. Het is de klassieke positie die zowat iedereen die niet gamer gebruikt om zijn muis vast te houden. De claw-grip komt voor heel wat mensen iets krampachtiger over, maar hoeft dat daarom niet te zijn. Bij de claw-grip vormt de hand een soort klauw, waardoor je bijvoorbeeld meer grip hebt op de muis. De fingertip-grip is een tussenvorm, waarbij de vingers wel iets worden ingetrokken, maar minder dan bij de claw-grip. De hand lijkt als het ware los te hangen van de muis, waarbij enkel de vingertoppen contact maken.

Soorten grip voor je muis vast te pakken: palm grip, claw grip en vinger grip

De grootte van je hand

Je zal er waarschijnlijk nog nooit over nagedacht hebben, maar ook de grootte van je hand kan een effect hebben op de gaming muis die je voorkeur heeft. Een te kleine of grote muis kan er immers voor zorgen dat je verkrampt speelt, omdat je niet comfortabel de juiste grip hebt. De grootte van de hand wordt traditioneel ingedeeld in drie delen: small, medium en large.

Deze link toont perfect de combinatie van de handmaat en de grip die je wenst, om zo de juiste muizen voor je te selecteren: http://www.rocketjumpninja.com/find-a-mouse/

Het gewicht van de gaming muis

Tegenwoordig heb je al muizen waar je gewichten bij kan steken, maar ook gaming muizen die speciaal zijn gemaakt voor het licht gewicht. Welke is dan het beste voor jou? Het beste is dat je ze allebei is probeerd. Het kan zijn dat je graag speeld met een zware muis of net met een muis die bijna niks weegt.

Ben je opzoek naar een muis waar je het gewicht kan aanpassen moet je is kijken naar de Steelseries Rival 600. Ben je meer voor de licht gewicht muizen kan je richting de Glorious Model O of Glorious Model D gaan.

De coating

Coating is iets dat heel afhankelijk is van persoonlijke voorkeur. Je hebt matte en glossy muizen en daar zit eigenlijk niet echt een verschil op. Matte muizen worden minder snel glad, waardoor je er in principe meer grip op hebt. Glossy muizen worden dan weer sneller nat, vooral als je zweethanden hebt. Sommige gamers vinden dat een probleem, anderen hebben niet liever. We hebben op dat vlak niet echt een raad, het is immers iets dat je zelf moet ontdekken.

Draadloos of niet

Heel lang was dit een vraag die je niet moest stellen. De latency op draadloze muizen was voor serieuze gamers heel lang te groot. Het verschil was merkbaar en dus een probleem in een hevige strijd. Die tijd lijkt nu achter ons en het verschil tussen muizen met of zonder draad is bijna verdwenen. Kies dus voor waar je je comfortabel bij voelt en laat de doemdenkers voor wat ze zijn.

Razer Deathadder Elite Chroma Gaming Muis

Wat met linkshandigen?

Linkshandigen hadden vroeger een probleem, want er bestonden eigenlijk geen muizen voor hen. Heel wat mensen zijn dan ook van nature een muis met hun rechterhand beginnen te gebruiken. Tegenwoordig zijn heel wat muizen gemaakt voor zowel links- als rechtshandigen, met een ergonomisch design dat voor allebei past. Wil je toch een specifiek linkshandig design, dan zijn er jammer genoeg niet al te veel opties.

Je ziet het, als gamer moet je met heel wat zaken rekening houden wanneer je een gaming muis kiest. Hopelijk helpt deze gids je al een beetje op pad en anders helpen we je bij Gamegear maar wat graag een handje. Kom zeker eens naar de winkel, als je verschillende muizen wil uittesten en ter plekke advies wil krijgen.